SANAPELI

Sanapeli on eräänlainen akronyyminselityspeli, joka toimii IRC:ssä. Jos et tiedä mikä on IRC ja miten sinne pääsee, vilkaise Wikipediasta. Lyhyesti sanottuna se on chat-ohjelma, joka ladataan tietokoneelle. Akronyymi on ilmauksen lyhenne, jossa kirjaimet merkitsevät sanojen alkukirjaimia.

Sanapelin idea on siis seuraava. Tietokone ilmoittaa sattumanvaraisen kirjainyhdistelmän eli akronyymin, kuten vaikkapa vpaoh. Sitten pelaajat luovat oman selityksen, jossa v p a o ja h ovat sanojen alkukirjaimet. Käypä tässä tapauksessa on esimerkiksi lause "Vekkulille pellelle aika on hahaa". (Aikaa oman selityksen kirjoittamiseen ei ole kovin paljon.) Tämän jälkeen tietokone luettelee kaikki syötetyt akronyymin selitykset, mutta tässä vaiheessa on vielä salattu, mikä selitys on kenenkin keksimä. Sitten jokainen saa äänestää yhtä vaihtoehtoa, joka on kunkin mielestä paras selitys. Selitys saattaa olla vaikkapa hauska tai nokkela. Seuraavaksi kone luettelee taas kaikki vaihtoehdot, tällä kertaa ilmoittaen myös äänimäärän ja selityksen tekijän nimen. Voittaja on tietenkin pelaaja, joka pelin lopussa on saanut eniten ääniä.

Yleensä pelissä on 5 kierrosta, mutta joskus on pelattu pidempiäkin pelejä. Muistaakseni joskus pelattiin maratoneja, joiden pituus oli jopa 100 kierrosta. Pelissä on myös joitakin muita variantteja.

Itse taisin pelata peliä ensimmäisen kerran vuonna 2000. Siihen aikaan pelaajia oli mukavasti, joskus pelissä oli muistaakseni n. 15 pelaajaa mukana. Nykyään pelaajia on yleensä korkeintaan kolme tai neljä. Sinänsä sääli, sillä peli on aika nerokas ja sen parissa saa käyttää luovuutta tavalla, jolla missään muussa pelissä ei. Sanoisin myös, että peli on melko kehittävä. Osa pelissä keksityistä selityksistä on tietenkin aika mitäänsanomattomia, mutta välillä tulee vastaan joitain todella hyviä.

Pelin oma kotisivu löytyy täältä: https://arkku.com/sanapeli/. Sieltä selviää miten peliin pääsee mukaan.

Oikeastaan en luonut tätä sivua kertoakseni pelistä vaan esitelläkseni omia akronyymien selityksiä.

Tässä siis uusimpia tekstejä, jotka olen pelissä keksinyt. En muista minkä verran pisteitä kaikista olen saanut.

- Hyvä, etten oksentanut miettiessäni oksentamista.

- En lennä. Kuitenkin yllän taivaaseen.

- Kaikki säikkyvät ilkeää sutta!

- Avaruus ei syntynyt alkuräjähdyksessä.

- Kaikki näkevät mustan.

- Viina yleensä häivyttää krapulan.

- Reipas mies takoo krokotiiliä.

- Arpakuutio pelottaa onnetonta.

- Hämmentää. En jaksa nukkua.

- Siis mitä minä juuri söin? Maistuu torakalta.

- Voi sinua pientä!

- Miksi vastanaineet syövät kakkua?

- Nyt hei kaikki oluelle!

- Hiukoo hurjasti. Koska oikein syödään?

- Jos et sitä tee, avuton olet mielestäni.